torsdag 6 januari 2011

Gripen somalisk terrorist: ett "ensamkommande flyktingbarn".

Den misstänkte somaliske Al-Shabaab-terrorist som greps på gränsen mellan Kenya och Uganda med ett svenskt pass var ett s k "ensamkommande flyktingbarn" på vift....

Den artonårige Abudala Karim var på Afrikasemester från sitt boende i Sundsvall. När han greps skulle han uppenbarligen genomföra en självmordsbombning i Uganda. Med honom på bussen fanns Abed Jamar
Jamal Muhammed och den kvinnliga Al Shabaab-ledaren Muhammed Abudinasia.
Enligt Terror Free Somalia fanns de två sistnämnda med på en internationell lista över efterlysta terrorister.
Abdula Karim var väl enbart avsedd som förbruknings-vara för Al-Shabaab.
Den “svensk” som i onsdags greps i Uganda misstänkt för att tillhöra den somaliska terrororganisationen al-Shabaab och som troddes vara på väg till Ugandas huvudstad Kampala för att troligen utföra ett självmordsdåd är nu identifierad. Svenska UD har fått träffa personen, och det visade sig vara ett 18-årigt så kallat “ensamkommande flyktingbarn” med uppehållstillstånd och svenskt främlingspass, som han fick för bara två månader sedan.


Den 18-årige “flyktingen” heter Abudala Karim och bor tillsammans med en kamrat i Sundsvall. Kamraten uppger att han tror Abudala Karim är i Kenya, men hans främlingspass visar att han flög från Arlanda till Entebbe i Uganda i slutet av december. Han åkte vidare till Kenya – och greps sedan den 29 december vid en passkontroll i Uganda.

Enligt uppgift skall Abudala Karim och den kvinna som pekats ut som al-Shababledare samt en tredje man försökte springa förbi vakterna vid passkontrollen. Hans oklara svar i förhör och att han hade dubbla pass, ett svenskt och ett kenyanskt, gjorde att han greps.

Abudala Karim har även varit flitig på Facebook där han bland annat skrivit “I will die lika a souljah!”, en referens som kan spåras till Lisa “Sister Souljah” Williams – en ikon inom hiphop. Men det betyder även “Sister Souljah moment”: en politiker som tar avstånd från en extremist. Detta sedan dåvarande president Bill Clinton rasade mot Lisa Williams som under valrörelsen 1992 skrek: – Om svarta människor dödar svarta människor varje dag, varför inte ta en vecka och döda vita människor?

De andra två gripna är Abed Jamar Jamal Muhammed och kvinnan, Muhammed Abudinasia.

Expressen, som kallar honom för “svensken” utan att skämmas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar