lördag 12 september 2015

Forskere: Så farligt är IS för den västliga världen

IS-sympatisører står bak nestan åtta av tio terrorangrep i Väst det siste året. 

Men bestemmer IS-ledelsen seg for å planlegge angrep selv, utgjør de en formidabel trussel, sier forskere.


TERROR: Zale Thompson angrep politimenn med øks i New York, Mehdi Nemmouche Amed drepte fire personer på et museum i Brussel, Amedy Coulibaly skjøt en politikvinne og fire gisler i Frankrike og Omar Abdel Hamid El-Hussein skjøt mot et debattmøte og en synagoge i Danmark. 
De fire mennene er eksempler på terrorister som sympatiserte med IS.FOTO: MONTASJE

I en fersk artikkel forsøker FFI-forskerne Thomas Hegghammer og Petter Nesser å finne ut hvor stor terrortrussel IS utgjør mot Vesten, blant annet ved å analysere terrorplott fra 2011 til i dag.

Fra juli 2014 til juni 2015 var det 33 terrorplott i Europa, Amerika og Australia. I 79 prosent av tilfellene hadde terroristen eller planleggeren en link til den islamske staten (IS).

Linken besto hovedsaklig ikke i at planleggerne fikk penger eller veiledning fra IS, men ved at de ble inspirert av terrorgruppa.

– IS har vært effektive med å påvirke sympatisører i vesten til å utføre terrorhandlinger, sier Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Etter at talsmannnen i IS oppfordret til solo-jihad i september 2014 har det i snitt vært to sympatisør-angrep i måneden i vestlige land.

HOLDT TALEN: Abu Muhammad al-Adnani er mannen som oppfordret IS-sympatisører til å angripe på hjemmebane.


Skytingen i København, gisseltagningen i Sydney og angrepet i Lyon er eksempler på slike angrep.

– Vi ikke har sett eksempler på toppstyrt angrepsplanlegging, der en større gruppe personer er trent med det spesifikke formålet å gjennomføre et stort angrep på vesten, sier Nesser.
Les også: Slike angrep frykter PST-sjefen i Norge


Läs mera här.  http://www.nrk.no/norge/forskere_-sa-farlig-er-is-for-vesten-1.12489657

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar