lördag 18 januari 2014

Stening i lagförslag i Afghanistan


 

Stening i lagförslag i Afghanistan

Ett par som är otroget ska bestraffas med dödsstraff som utförs genom offentlig stenkastning, föreslår en arbetsgrupp vid Afghanistans justitiedepartement.

 

Det är den USA-baserade människorättsorganisationen Human Rights Watch  (HRW) som nu slår larm om detta förslag som är tänkt att ligga till grund för en reform av strafflagen.
Utkastet gäller ”moraliska brott”, som sex utanför äktenskapet.
Internationella givare ska sända ett klart budskap till Afghanistans president Hamid Karzai att detta är oacceptabelt och att fortsatta bidrag till uppbyggnaden i landet kan dras in, är HRW:s kommentar till förslaget.

Chockerande

– Det är absolut chockerande att Karzai-administrationen funderar på att återinföra steningen tolv år efter att talibanerna besegrats, säger Brad Adams, asienchef för HRW.
Det förslag som HRW funnit talar om att ett gift par som avslöjats med otrohet ska stenas offentligen. Ogifta som gör samma sak ska straffas med hundra piskrapp.
Att döda människor genom stenkastning var straffet i Afghanistan för otrohet från mitten av 1990-talet till 2001, när de styrande talibanerna störtades.

Översyn på väg

Den nya regering som bildades efter talibanernas fall undertecknade en rad avtal som skulle skydda de mänskliga rättigheterna i landet.
Den gällande afghanska strafflagen från 1976 har innehåller ingenting om stening. Men just nu är en översyn av den strafflagstiftningen på väg. Det är i detta sammanhang som förslaget uppkommit.
Justitiedepartementet i Kabul, Afghanistans huvudstad, har efter HRW:s avslöjanden försökt att tona ner förslaget och säger att det ”inte är inlämnat officiellt”.

Avvisar principiellt

En talesman för presidenten säger att Hamid Karzai ”principiellt avvisar” denna bestraffning och att han ska göra ”det som står i hans makt” för att förhindra lagförslaget.
Men det finns alltså ett förslag där paragraf 21 talar om stening och piskrapp, samt en paragraf 23 som säger att avrättningen skall vara offentlig.
Just nu pågår förhandlingar om att en mindre amerikansk truppstyrka sta stanna kvar i Afghanistan efter 2014. De är komplicerade eftersom president Karzai ni talar om att ett avtal inte kan undertecknas förrän efter nästa presidentval.
USA vill ha ett avtal före årsskiftet för att kunnna planera, annars drar man tillbaka alla trupper, vilket troligen också skulle innebära att europeiska trupper dras tillbaka.

Vrida klockan tillbaka

Samtidigt talas det om att det framtida Afghanistan måste på något sätt samarbeta också med talibanerna som nu behärskar delar av landet.
Enligt den brittiska tidningen The Guardian är många aktivister rädda för att lagförslaget är del i konservativa krafters försök att vrida klockan tillbaka när en stor del av de utländska trupperna drar sig tillbaka 2014.
Förslaget om stening kommer från en underkommitté till den arbetsgrupp som ska revidera strafflagen. Enligt människorättsaktivister är det ett exempel på att de krafter vädrar morgonluft som nu vill återgå till talibanernas straffmetoder.

Fyra vittnen krävs

Stening är ett straff som ingår i grannlandet Irans lagar, medan andra muslimska länder, som Algeriet, Indonesien och Marocko har avskaffat det.

Enligt Abdul Raouf Herawi, chef för lagstiftning inom justitiedepartementet, är bara 40-50 procent av den nya lagen klar. Till The Guardian säger han:

– Stening är ett känsligt kapitel i islam. Det finns en rad villkor som måste uppfyllas. Till exempel måste det finnas fyra ögonvittnen, om bara en av dem är aningen osäker på sin sak blir det ingen stening.

Kopierat från
Bo Inge Andersson Bo_Inge.Andersson@svt.se

 1 kommentar: